Temelj zdravega življenja je redna telovadba

Vsak je verjetno že vsaj enkrat od zdravnika slišal na rednem sistematske pregledu slavne besede: “Malo več telesne aktivnosti vam ne bi škodilo.” Čeprav morda zveni kot že obrabljena fraza, ki je splošno znana in jo lahko slišimo povsod, od zdravniških ambulant, do televizijskih oddaj in prijateljev ter družine, jo je pametno ponoviti, ker ljudje ta nasvet redko upoštevajo.

telovadba

Redna telovadba ima več znanstveno dokaznih pozitivnih vplivov na naše telo, če omenimo samo nekatere najpomembnejše izmed njih:

  1. Telovadba izboljša naše razpoloženje in zmanjša občutke depresije, tesnobe in strahu. Vpliva na spremembe v tistem delu možganov, ki vpliva na stres in tesnobo ter povečuje proizvodnjo endorfinov, ki so odgovorni za ustvarjanje pozitivnih občutkov (Pogosto pravimo, da je endorfin hormon, ki je odgovoren za občutek sreče) ter zmanjšuje občutek bolečine. Morda sedaj ko to berete se sprašujete, kako nas telovadba naredi srečne, ko pa ste vi poskusili telovaditi ste imeli velik odpor in ste le s težavo opravili svojo rutino. Trik je v tem, da se endorfin začne res sproščati šele po končani telesni aktivnosti, zato moramo najprej svojo telovadbo dobro končati.
  2. Pomaga nam pri uravnavanju in izgubi telesne teže. Vsi vemo, da če telovadimo ustvarjamo kalorični deficit in zato bomo izgubili težo. Vendar ljudje radi pozabijo, da telovadba tudi gradi in razvija mišice. Te mišice bodo kasneje potrebovale večji vnos kalorij za svoje delovanje, tako da z redno telovadbo si dejansko zagotavljamo, da bomo čez dan lahko, oziroma bolje rečeno morali, več pojesti.
  3. Kot smo že omenili telovadba nam pomaga graditi večje in vzdržljivejše mišice, pomaga pa nam tudi vzdrževati in graditi močne kosti. Zato je primerna telovadba še posebej pomembna pri otrocih, ki se še razvijajo in njihove kosti še rastejo ter tudi pri odraslih, ker nam redna telovadba zmanjša verjetnost, da bomo dobili osteoporozo ko bomo starejši.
  4. Če bomo redno telovadili se bomo počutili bolj energetično in bomo lažje in boljše opravili dnevne obveznosti.
  5. Pomanjkanje redne telesne aktivnosti je eden izmed glavnih razlogov za razvoj kroničnih bolezni. Diabetes tipa 2 se pogosto razvije pri ljudeh, ki se nezdravo prehranjujejo in premalo gibljejo. Na srečo pa lahko to bolezen zelo učinkovito zdravimo in skoraj popolnoma izničimo njene posledice, z redno telovadbo in zdravo prehrano. Telovadba tako deluje kot preventiva kot tudi zdravilo.
  6. Zmerna telovadba lahko poveča proizvodnjo naravnih antioksidantov v našem telesu, ki pomagajo ščititi naše celice in s tem ohranja našo kožo zdravega stanja in videza.
  7. Telovadba nam pomaga ohranjati možgane zdrave in izboljšuje spomin. To je še posebej pomembno za starejše ljudi, ker je ena izmed posledic višje starosti tudi slabša sposobnost pomnjenja.

To je seznam samo nekaterih pozitivnih vplivov telovadbe na naše telo, če bi želeli bi jih lahko zapisali še veliko več. Za konec pa naj še omenim, da če bi odkrili način kako vse pozitivne posledice telovadbe zapakirati v tableto, bi to bil eden izmed največjih farmacevtskih odkritij kadar koli. Nam vsem je danes na voljo zastonj.