modra frankinja
Storitve

Modra frankinja je avtohtona slovenska sorta vina

Se tudi vi navdušujete nad vinom, a žal nimate lastnega vinograda? Obiščite spletno stran https://www.drinx.si/rdece-vino?filter=114 in si v široki ponudbi vin, šampanjcev in žganih pijač izberite svojo najljubšo steklenico.

Slovenci imamo zelo radi vino, kar dokazuje dejstvo, da vsako leto izbiramo cvičkovo princeso, slovensko vinsko kraljico, imamo tudi praznik vina – martinovo. Slovenski vinarji so vključeni v razne častne vinske institucije, kot je Evropski red vitezov vina, Red sv. Fortunata, Konvent sv. Urbana, pri nas deluje celo Slovenska vinska akademija.

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar tri vinorodne dežele? To so Podravje, Posavje in Primorska, vse dežele skupaj pa tvorijo kar devet vinorodnih okolišev. Če niste ravno poznavalec vin, naj vam povem, da poznamo tri kakovostne razrede vin, in sicer namizna, kakovostna ter vrhunska vina, obstajajo pa tudi različne sladkorne stopnje vin – zelo suha, suha, polsuha, polsladka in sladka vina. Modra frankinja spada pod rdeča suha vina, uspeva v vinorodnih okoliših Podravja in Posavja, originalno pa naj bi izvirala iz Štajerske. Nekaj časa so sicer domnevali, da naj bi izvirala iz Avstrije, Madžarske ali celo Hrvaške, a so pozneje vendarle dokazali, da gre za povsem avtohtono sorto slovenskega vina.

Modra frankinja je lahko popolnoma samostojno vino, ki se odlično znajde v družbi suhomesnatih in divjačinskih dobrot, sicer pa je tudi pomemben del mešanic rdečih vin, npr. cvička, bizeljsko rdeče in metliška črnina.

Verjeli ali ne, modra frankinja ima kar nekaj zdravilnih učinkov na naše telo – zaradi visoke stopnje vsebnosti antioksidantov znižuje holesterol v krvi, zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, zmanjša možnost nastanka sladkorne bolezni, celicam daje energijo, kar nam koristi predvsem takrat, ko smo kronično utrujeni, uživanje modre frankinje preprečuje celo razvoj rakavih obolenj. A kot pravi minister za zdravje: »Prekomerno uživanje alkohola lahko škoduje vašemu zdravju,« zato pijte po pameti in v zmernih količinah!