Podjetništvo

Dodatno zdravstveno zavarovanje – vse, kar morate vedeti

Se zanimate za sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja? Dodatno zdravstveno zavarovanje je dandanes skorajda nujno, kljub temu, da ni obvezno. Obvezno zdravstveno zavarovanje namreč krije le osnovne zdravstvene storitve, ki pa jih je v veliki večini seveda potrebno doplačati. Temu se lahko izognete le na en način – s sklenitvijo zdravstvenega zavarovanja, ki krije razliko med polno ceno storitev ter ceno storitev, ki jo krije obvezno zavarovanje. Dodatno zavarovanje cena se med različnimi zavarovalnicami razlikuje le za nekaj centov, zato je najbolj enostavno, da svojo zavarovalnico izberete na podlagi osebnih preferenc ali že obstoječih razmerij. Ne nazadnje vam različne zavarovalne hiše nudijo različne ugodnosti in darila, med katerimi lahko izbirate.

dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje vam torej krije stroške, ki niso krite z obveznim zavarovanjem – cene doplačil sicer segajo od 5 do 90% celotne storitve. Cena doplačila je sicer določena z zakonom ter ocenjena glede na nujnost storitve. Do plačila mesečne premije dodatnega zavarovanja so upravičeni študentje, dijaki ter ostali zavarovanci, zavarovani po drugem družinskem članu. Prav tako premije ni potrebno plačevati posameznikom, ki jim stroške plačuje za to namenjena socialna ustanova.

Omeniti je potrebno, da izraz dodatno zdravstveno zavarovanje pogovorno uporabljamo za dopolnilno zdravstvno zavarovanje. Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sicer sklenemo tudi za uveljavljanje nadstandardnih storitev, po drugačni poti. Tako se lahko izognemo dolgim čakalnim dobam, si pridobimo možnost dodatnega mnenja in še mnogo drugega. Tudi za sklenitev tovrstnega zavarovanja se obrnite kar na izbrano zavarovalnico, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

Pred sklepanjem dodatnega zavarovanja bodite pozorni tudi na trimesečno čakalno dobo, ki nastopi, če se zavarovanje sklene več kot en mesec po poteku prejšnjega zavarovanja – oz. nastanka obveznosti doplačila. V tem času mora zavarovanec kljub plačila mesečne premije sam doplačati zdravstvene storitve, ki jih ne krije obvezno zavarovanje. Dodatno zdravstveno zavarovanje je tako priporočljivo skleniti takoj po končanem šolanju oz. po poteku statusa.