Podjetništvo

Vsekakor kamnoseštvo še ni izumrlo

Imate za opraviti kamnoseška dela in ne veste na koga bi se obrnili? Dober kamnosek mora imeti ogromno delovnih izkušenj za seboj in se zelo spoznati da posel, ki ga opravlja, saj kamnoseštvo le ni kar tako. Podjetje Kamnoseštvo Petrotek d.o.o. je družinsko podjetje, ki je nastalo že leta 1981 v Grosupljem. V njihovi kamnoseški obrti je bila vedno pomembna kvaliteta, primerno oblikovanje, še zlasti pa zadovoljstvo strank.

kamnoseštvoKamnoseštvo Petrotek se ukvarja predvsem z obdelavo naravnega kamna. Iz naravnega kamna izdelujejo nagrobne spomenike, kipe, grobnice, kuhinjske in kopalniške pulte, kamnite mize, gostilniške kamnite pulte, okenske police in še bi lahko naštevali. Pred časom se je v gradbeništvu pojavil zelo uporaben in priljubljen nov material, umetni kamen, ki se največkrat uporablja za izdelavo kuhinjskih pultov, saj je ta material zelo odporen na vpijanje madežev. Ker pa je tako zelo priljubljen tudi pri strankah ga na željo stranke uporabimo tudi mi. Njihovo delo ni okarakterizirano zgolj kot posel, pač pa gledajo nanj kot na njihovo poslanstvo, ki ga z veseljem opravljajo že tri generacije.

Barvna paleta umetnega kamna je velika in je tako dostopen v različnih barvah in strukturah. Kamnoseštvo Petrotek je specializirano tudi za restavratorstvo, kar pomeni da lahko pod nadzorom restavriramo vse kamnite elemente, ki so pod varstvom kulturne dediščine. Obnavljajo tudi stare spomenike iz vojn in različna obeležja. Večino teh spomenikov obnovijo kar na samem, vselej pa ne, saj je to odvisno od vsakega primera posebej. Pri določenih primerih je pač potrebno elemente demontirati in jih prepeljati v delavnico kjer jih obnovijo in tudi restavrirajo. Kamnoseštvo je obrt, ki spada v gradbeno dejavnost in je združena s cementninarstvom. Kamnoseštvo je danes zelo redek poklic, žal pa se zdi, da tudi to počasi izumira, saj se vse manj mladih odloča za poklic kamnoseka in učenje te stare obrti.