dermatologi
Zdravje

Kaj zmorejo dermatologi in kako zdravijo kožne bolezni

Dermatologi so zdravniki specialisti, ki diagnosticirajo in zdravijo bolezni kože, las in nohtov. Najboljše dobite tukaj www.dermatoloskaambulanta.si. Vsi dermatologi so medicinsko usposobljeni in opravijo enako dodiplomsko usposabljanje kot drugi zdravniki. Po kvalifikaciji se več let usposabljajo na področju splošne (interne) medicine, s čimer pridobijo bogate izkušnje drugih medicinskih specialnosti npr. urgentne medicine, revmatologije, kardiologije itd. V tem času morajo dermatologi opraviti izpite. Neuspeh pri opravljenem izpitu dejansko preprečuje zdravnikom nadaljevanje specialistične kariere. Ko je ta ovira odpravljena, mora začetni dermatolog poiskati delovno mesto, ki bo zagotovilo usposabljanje v izbrani specialnosti. Delovna mesta za usposabljanje so običajno v učnih bolnišnicah, čeprav bo vsaka “rotacija” vključevala obdobje v okrožni splošni bolnišnici, da se zagotovi več izkušenj.

dermatologi
Večina delovnih mest za usposabljanje je za obdobje 4 let, vendar se to pogosto podaljša, pogosto za dve leti ali več, da se omogoči obdobje raziskav in razvoja strokovnega znanja v eni od dermatoloških subspecialnosti npr. dermatološka kirurgija, pediatrična dermatologija, kontaktna alergija, fotobiologija itd.
Ko je usposabljanje končano, dermatologi prejmejo potrdilo o opravljenem specialističnem usposabljanju, nato pa se lahko prijavijo za svetovalna delovna mesta v učnih ali okrožnih splošnih bolnišnicah. Ko je dermatolog imenovan na delovno mesto svetovalca, se običajno pridruži oddelku, kjer sta običajno še vsaj en ali dva dermatologa.
Paleta pacientov pri dermatologih je široka in sega od zibelke do groba. Opisanih je več kot 2000 kožnih bolezni, vendar približno 20 od teh predstavlja 90 % delovne obremenitve. Vnetne kožne bolezni, kot sta ekcem in psoriaza, so pogoste in brez zdravljenja povzročajo znatno invalidnost. Pogost razlog za napotitev so tudi hude akne pri najstnikih.
V zadnjih nekaj letih je kožni rak med prebivalstvom dosegel skoraj epidemične razsežnosti, vsaj delno zaradi lahke dostopnosti počitnic v tujini in zmotnega prepričanja, da je porjavela koža zdrava koža. Dermatologi so v središču raziskav in zdravljenja kožnega raka, kar zdaj predstavlja do 40 % delovne obremenitve. Številni dermatologi zdaj porabijo velik del svojega časa za kirurško odstranjevanje tumorjev.