transkranialna pulzna stimulacija
Zdravje

Kaj pomeni transkranialna pulzna stimulacija in kako pomaga

Transkranialna pulzna stimulacija je moderen terapevtski postopek za zmanjševanje simptomov Alzheimerjeve bolezni. To je spletna stran http://nevrocenter.si/ kjer izveste vse o terapijah, ki vas zanimajo. Diagnoza Alzheimerjeve bolezni prinaša številne spremembe – tako za osebe s to boleznijo kot za njihove družine. Kljub najboljšim prizadevanjem medicinske znanosti ostaja Alzheimerjeva bolezen neozdravljiva. Poleg medicinskega zdravljenja se danes uporabljajo številne sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ali ohranjanje teh sposobnosti čim dlje, izboljšanje kakovosti življenja in s tem razbremenitev svojcev.

transkranialna pulzna stimulacija

Transkranialna pulzna stimulacija se izvaja ambulantno – to pomeni, da gredo pacienti v zdravstveno ordinacijo ali zdravstveni center na terapijo in nato lahko nadaljujejo s svojo običajno dnevno rutino. Transkranialna pulzna stimulacija je varna in nezapletena. Pacient se udobno usede v stol za terapijo in se lahko kadarkoli prosto giblje. Pred začetkom terapije zdravstveni delavec vnese podatke o pacientu v sistem terapije NEUROLITH® in nanese ultrazvočni gel na lasišče ali lase.

Terapevt med potekom terapije nežno premika ročnik po ustreznih predelih lasišča in lobanje. Na zaslonu lahko tako terapevt kot pacient natančno vidita, kateri del možganov je trenutno tretiran. Povprečna terapija traja okoli 30 minut, na splošno pa obsega terapevtski paket 6 terapij, izvedenih v dveh tednih.

Transkranialna pulzna stimulacija z Neurolith sistemom je primerna tako za Alzheimerjevo demenco kot tudi za druge oblike demence. Klinične študije dokazujejo zmanjševanje depresije pri osebah z demenco, večjo prostorsko in osebnostno orientiranost, izboljšanje delovnega spomina, socialne udeležbe, zadovoljstva s svojim življenjem, iskanje primernih besed, gibalne aktivnosti, mentalne čistosti in mentalnega ravnovesja.

Vsekakor je učinek terapije v zgodnji fazi nekoliko večji, saj preprečuje napredovanje nevrodegenerativne bolezni. Na splošno velja pravilo prej ko se prične zdravljenje, bolj učinkovita je terapija. Klinične študije iz tujine pa kažejo učinke TPS® terapije tudi pri bolj razvitih oblikah demence. Klinične izkušnje s TPS® terapijo kažejo le na občasne rahle glavobole, ki pa hitro izginejo. Praktično se oseba po izvedbi terapije brez problemov vrne k izvajanju običajnega življenja brez kakršnihkoli reakcij ali omejitev.