ustni higienik
Zdravje

Kakšne so dolžnosti, ki jih upravlja ustni higienik?

Že po imenu lahko vemo kaj dela ustni higienik in za katere dolžnosti je zaposlen, https://www.doktor1a.com/ustna-higiena-ustni-higienik/. Njegova naloga je torej, da skrbi za zdravje ustne votline in svojim pacientom pomaga kako se pravilno skrbi za zobe. Že od malega so nas tudi starši učili, da si je potrebno ščetkati zobe in nam je nato postal to nek ritual, ki ga vsak dan izvajamo podzavestno, zjutraj in zvečer pred spanjem. Sicer je zelo dobro, da si zobe umivamo po vsakem obroku, vendar včasih je to nemogoče in je dovolj, da vsaj dvakrat do trikrat na dan, če ne moremo več.

ustni higienik

Torej ustni higienik pomaga ljudem pri zdravju. Po navadi nas tja napoti zobozdravnik, ko opazi, da smo se poslabšali pri higieni. Ustni higienik je najbolj pogost pri mlajših, saj znajo biti površni in ne razumejo, dokler jim to ne pokaže kakšna oseba poučena o tem. V osnovnih šolah velikokrat delajo nenapovedane preglede po razredih. Vsak od učencev dobi vijolično tabletko katera obarva ustno votlino. Umazanija se obarva temne barve in je hitro opazna. Nato zobozdravnik pogleda vsakega učenca in tistim, ki imajo veliko temne barve da napotnico za obisk k ustnemu higieniku. Po tem pa sledi še ščetkanje zob nekaj minut. Da ščetkanje ni tako dolgočasno se med tem sprehajajo po razredu in nato splahnejo zobe.

Tak način učenja je zelo učinkovit, saj si nobene od mlajših ne želi imeti pred sovrstniki umazane zobe, zato so vsak dan pripravljeni na obisk kar pomeni, da vsak dan skrbijo za zobe. Poleg higiene, ustni higienik predlaga tudi pravo opremo, oziroma stvari za izvajanje. Nujno je, da imamo kvalitetno zobno ščetko, ki ne sme biti preveč trda, dobra zobna pasta potrjena od zobozdravnika, zobna nitka na katero jih veliko pozabi, medzobna ščetka in strgalo za jezik. Z vsem tem boste higieno povišali še za eno stopničko in vaši zobje bodo zdravi kot še nikoli.