Zdravje

Okulist za naše oči

Ni samo zobozdravnik tisti, ki bi morali redno hodit na preglede svojih zob. Tudi naše oči so ene med tistimi, ki potrebujejo redne preglede. Saj, če imate otroke ste lahko že videli, da jim redno pregledujejo vid. Ta vid še pregledujejo osebni zdravniki, če pa vidijo, da otrok slabo vidi, vas pošlje dalje k okulistu. Okulisti je tisti, ki lahko oceni vid izmeri tudi dioptrijo in seveda predpiše očala, če je to potrebno. Okulistični pregled ni nič takega, da bi vas ali vašega otroka moralo biti strah.

Ni pomembno samo, da otroci hodijo na redne preglede oči, tudi mi starejši bi morali hodit. Tisti, ki že nosimo očala, hodimo na redne preglede, pa čeprav tudi ne tako pogosto, kot bi morali. Okulist je tisti, ki pregleda naše oči. Ampak nič nam ne rova po očeh, ti pregledi so ne boleči in nam čisto nič ne smetajo ali kako bi se izrazili. Okulist nam nadene posebna očala in nato vidi, če mi vidimo kar nam pokaže. Na tak način nam lahko izmeri dioptrijo, če jo imamo. Če še ne nosimo očal, bi morali hoditi na preglede k okulistu na vsake 2 leti. Vsi tisti, ki pa imamo že očala pa vsak sam ve na koliko časa nam okulist priporoča.

okulist
37708523 – close up portrait of girl reviewing eye sight closing eye with hand.test chart in background.

Če vidite, da vaš otrok več ne vidi dobro, da se muči in da vam pravi, da ne vidi vsega, kot mora, se kar takoj odpravite do okulista. Okulist bo ocenil otrokove oči in vam povedal, ka je narobe. Isto velja za vas, saj če takoj ne greste se vaše oči še bolj kvarijo in se vam vid samo še slabša. Danes smo vsi preveč na telefonih in računalnikih in to je posledica naših oči. Okulist pa je tisti pravi naslov, kam se morate obrniti. Če ga nimate v vaši občini ali bližini lahko greste kamor vam najbolj ustreza. Najbolje pa da najprej pokličete, da se naročite ker navadno moramo nekaj časa počakati.