Brdo
Šport

Posest Brdo je svetovno znana destinacija za turiste

Posestvo Brdo je odprto za vse obiskovalce, ki cenijo neokrnjeno naravo, kulturno dediščino in visoko raven storitev. Posestvo Brdo se ponaša z bogato, več kot 500-letno zgodovino, ki jo lahko vidite tukaj https://brdo.si/. Na posestvu je renesančni grad Brdo, katerega začetki segajo v 15. stoletje in v katerem so skozi stoletja živele številne plemiške družine. Celotno posestvo Brdo se razteza v dveh sklopih: Grajski park Brdo na 70 ha in zaprti gozdni del, kjer je naravni živalski rezervat na skoraj 430 ha. Celotno posestvo je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena in naravno vrednoto državnega pomena, zaradi vrstne in habitatne pestrosti ter zaradi gozda s posebnim namenom, ekološko pomembno območje in varovano območje Natura 2000.

Brdo

Sredi teh grajskih gozdov in travnikov se je oblikovala zakladnica plemiške zgodovine vojvodine Kranjske, ki jo danes ohranjajo pri življenju visoki dogodki in srečanja vodilnih politikov. Na 478 hektarih gozdov, drevoredov in ribnikov park ponuja redke in zato še močnejše kulise, kjer se daljna preteklost nevsiljivo zliva z novimi časi.

Renesančni grad je bil zgrajen v začetku 16. stoletja. V njem so skozi stoletja živele zgodovinske osebnosti, kot so družina Zois, jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito in številni drugi. Dandanes ima grad pomembno vlogo pri srečanjih med voditelji držav in je pogosto obiskan tudi zaradi svoje bogate zgodovine. Obsežna je tudi zbirka kipov in slik slovenskih umetnikov, zanimivo pohištvo iz različnih zgodovinskih obdobij, dragoceni kristalni lestenci in preproge ter velika knjižnica.

Le 10 minut vožnje iz Kranja se zdi ta biser kot Slovenija v malem, opazite lahko celo bele lipicance, poslikane panje in velike slamnate okvirje za sušenje sena. Vsako nedeljo v Elegans Hotelu Brdo se lahko lotite dobrot s posebnim konceptom Tomaža Kavčiča (izvrstna gastronomska izkušnja z Michelinovo zvezdico). Vsak konec tedna so sprehodi po parku Brdo, kjer boste srečali številne živalske in rastlinske vrste ter imeli priložnost videti nekaj izjemne arhitekture. To je odlična lokacija za izlet in super užitke.