Šport

Adrenalinske pustoloviščine s cestnim kolesom

Začetek kolesarjenja in cestna kolesa, ki so temu namenjena so prvi korak na poti do aktivnega kolesarjenja. Cestno kolo ali »specialka« je kolo, ki je namenjeno asfaltiranim površinam. Imajo izredno lahke okvirje, ozke plašče in namensko geometrijo. Za cestno kolo je značilno tudi to, da je sedež nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem kolesu ter krmilo v obliki rogov.

cestna-kolesa

Cestna kolesa so dobra izbira za vsakega rekreativnega kolesarja. Vendar je potrebno pri nakupu upoštevati kar nekaj komponent kot npr. prva in glavna, to je velikost oziroma višina kolesarja. Pri tem je najboljše upoštevati nasvet izkušenega prodajalca v specializirani kolesarski trgovini.

Stil vožnje

Kolesarjenje je šport, ki ima več stilov. Pri tem si morate odgovoriti na nekaj vprašanj, ali boste vozili po klancu oziroma ravnini? Bo to večkrat tedensko ali enkrat na teden? Cestna kolesa imajo namreč različne geometrije okvirjev, da zares zadostijo kolesarjevim potrebam. Kondicijska pripravljenost ima največji vpliv na hitrost koelsarnja in z aktivnim kolesarjenjem je pridobivanje kondicije zelo očitno.

Oprema pri kolesarjenju

Prvo na kar pomislimo pri tem je seveda čelada na glavi. Ta je odvisna od velikosti vaše glave in brez nje ne smmeo kolesariti po cesti. Kolesarske čelade se deli na odrasle in otroške, dobr ainvesticija v čelado pa se vsekakor obrestuje. Naslednje na seznamu so ustrezni kolesarki čevlji. Ti omogočajo lažje poganjanje in bolj varno vožnjo. Med možnostmi so čevlji vpeti v pedala ali kot običajni športni copati, vendar s podplatom iz trše in nedrseče gume, ki poskrbi za preprečevanje zdrsa in boljši prenos moči. Dobro je poskrbeti tudi za vidnost na cesti, bodisi z izbiro barv oblačil ali namenskih svetlobnih dodatkov za cestna kolesa v primeru slabših svetlobnih pogojev. Samo vzdrževanje kolesa in reden servis sta sestavni del kolesarjenja.

Cestno kolesarjenje je dobra izbira aktivnosti saj ne ne obremenjuje sklepov in vezi. Dokazano pa tudi zmanjšuje stres z lepo umirjeno vožnjo po cesti, ki je lahko vaša oblika meditacije.