odstranjevanje znamenj
Zdravje

Odstranjevanje znamenj lahko reši življenja

Vsi ljudje imamo na svoji koži t. i. znamenja – če so ta majhna in se bistveno ne spreminjajo, gre najverjetneje zgolj za nepomembno spremembo na koži. Odstranjevanje znamenj pa je nujno, kadar lahko večja, novonastala znamenja pomenijo melanom, tj. oblika kožnega raka. Melanom se, če se odkrije dovolj zgodaj, odlično zdravi, v nasprotnem primeru pa se lahko konča tudi s smrtjo – gre namreč za najnevarnejši kožni tumor, ki mu nekateri pravijo tudi »črni kožni rak«.

Preventivni pregledi pri dermatologu in pravočasno odstranjevanje znamenj (nevarnih znamenj!) vam lahko reši življenje. Kožni rak se najpogosteje diagnosticira z dermatoskopijo, s pomočjo katere dermatolog pregleda sumljivo in potencialno nevarno znamenje s pomočjo povečave in pregleda notranjih struktur v znamenju.

Seveda lahko za kožnim rakom, tako kot za vsako drugo boleznijo, zbolimo vsi, ne glede na starost, spol, vero, raso, narodno pripadnost itd., a vendar obstajajo skupine ljudi, ki imajo večje tveganje za nastanek kožnega raka, in sicer ste to tisti, ki ste izrazito svetlopolti in vas sonce kar hitro opeče ali če imate na koži več kot 50 znamenj. Če je kožni rak že bil v družini (nekdo od sorodnikov je že zbolel za njim) obstaja večja verjetnost, da boste zboleli tudi vi, prav tako je verjetnost večja, če ste že kdaj prej imeli melanom ali če imate eno ali več zelo velikih znamenj, če se vaša kožna znamenja stalno spreminjajo ali če ste v otroštvu/mladosti kadarkoli imeli hude sončne opekline.

Za odstranjevanje znamenj mora obstajati tehten razlog – ni namreč potrebno odstraniti prav vseh znamenj, ki jih imamo. Pri pregledovanju znamenj se upošteva pravilo A-B-C-D-E. A pomeni asimetrija, nesimetričnost znamenj, B nepravilen, neenakomeren rob, C nepravilno barvo ali več barv znamenja, D določa premer, ki je večji od 6 mm in E spreminjanje kožnega znamenja. Če opazite znamenje, ki ustreza tem pravilom, čim prej obiščite zdravnika.