kirurška odstranitev znamenja
Zdravje

Kirurška odstranitev znamenja je bolj invazivna od laserske metode

Ljudje imamo na svoji koži kar nekaj znamenj – nekateri več, drugi manj. Prav vsa znamenja ne zahtevajo odstranitve, kirurška odstranitev znamenja je potrebna zgolj takrat, ko gre za melanom, tj. obliko kožnega raka. Če boste dovolj pozorni na znamenja na svojem telesu in še pravočasno odkrili takšne ali drugačne spremembe, vas ne rabi skrbeti – dovolj zgodnja kirurška odstranitev znamenja vam bo rešila življenje, v nasprotnem primeru, torej če svojih znamenj ne pregledujete redno in se tudi ne naročite na preventivni pregled k dermatologu, pa vas lahko doleti tudi smrt.

Obisk pri dermatologu nikakor ni boleč – večinoma pregledi potekajo tako, da vas dermatolog najprej natančno izpraša o vašem zdravstvenem stanju in ostalih stvareh, ki jih potrebuje za diagnozo, sledi pa pregled samega znamenja, pri čemer si dermatolog pomaga z različnimi napravami, nekaj pregleda pa opravi tudi brez aparatur, zgolj s pogledom in tipanjem znamenja. Nič bolečega torej, zato vas ne rabi biti strah. Le pogumno se naročite na preventivni pregled, saj vseh sprememb sami niti nismo zmožni opaziti.

Kirurška odstranitev znamenja je nekoliko bolj invazivna od laserske metode, a kadar laserski poseg zaradi različnih razlogov ni mogoč, vam ne preostane drugega kot kirurški način zdravljenja. Ta poteka v lokalni anesteziji, torej ne boste čutili nobenih bolečin, operacija pa ne traja dolgo. Izrezano znamenje se nato pošlje na preiskave. Nekega posebnega okrevanja ni, vseeno pa se svetuje, da se naslednjih nekaj tednov ne naprezate preveč (pozabite torej na pretirano športno aktivnost).

Kirurška odstranitev znamenja (poleg melanoma) pride prav tudi, če imate znamenje, ki vas moti z estetskega vidika ali pa raste na tako neugodnem mestu, da posameznika moti. Cenik same storitve ni enoten, večinoma se boste morali o tem predhodno dogovoriti s posamezno ambulanto, seveda pa je sama cena odvisna od različnih dejavnikov, tako da o enotni ceni res ni mogoče govoriti.