Nočno potenje
Zdravje

Nočno potenje lahko olajšajo naravna zdravila

Nočno potenje je eden najpogostejših simptomov menopavze in je lahko zelo moteče. Če vas moti nočno potenje – kako si pomagati si preberite v nadaljevanju. Obstaja nekaj stvari, ki lahko pomagajo pri nočnem potenju: poskrbite, da bo vaša spalnica dobro prezračena in da bo v njej hladno. Znano je, da je hladno okolje ključnega pomena za dober spanec. Vendar se mnogi ne zavedajo, da mora biti temperatura ravno pravšnja. Ne prehladna in ne prevroča. Študije so pokazale, da lahko pri nižjih temperaturah dejansko hitreje zaspite in dlje spite. Ne uporabljajte električnih odej ali termoforjev. Zlasti v toplejših mesecih leta lahko spite pri odprtem oknu, da si zagotovite stalen dotok svežega zraka in prijetnejšo temperaturo. Znano je, da lahko hladna prha pred spanjem pripomore k boljšemu spancu. Sprememba temperature namreč deluje kot naravno pomirjevalo, ki pomaga sprostiti mišice in umiriti misli.

Nočno potenje

 

Posteljnina in pižama naj bosta iz naravnih materialov

Če ste kot večina ljudi, verjetno ne razmišljate veliko o materialih, iz katerih je izdelana vaša posteljnina. Toda če iščete bolj naravno in trajnostno možnost, je popolnoma naravna posteljnina odlična izbira. Uporaba popolnoma naravnih materialov za posteljnino ima številne prednosti. Posteljnina iz naravnih materialov je pogosto udobnejša od sintetičnih. Veliko ljudi meni, da so naravna vlakna, kot sta bombaž in lan, mehkejša in bolj zračna kot poliester ali druge sintetične tkanine. To lahko pripomore k udobnejšemu spancu. V postelji nosite ohlapna oblačila, ki dihajo – dobra izbira je bombaž.

Izogibajte se pijačam, ki imajo poživljajoč učinek

Čez dan ostanite hidrirani – pijte veliko tekočine ter se pred spanjem izogibajte alkoholu in kofeinu. Med menopavzo se je dobro izogibati pijačam, ki imajo poživljajoč učinek. To pomeni, da se izogibajte kofeinu, alkoholu in sladkim pijačam. Vse te pijače lahko poslabšajo simptome menopavze. Namesto tega se osredotočite na ohranjanje hidracije z vodo in zeliščnimi čaji. Tako boste lažje obvladovali vročinske oblive in nočno potenje.

Vzroki za nočno potenje

Če se ponoči znojite ali imate vročinske valove, niste sami. Po podatkih Severnoameriškega združenja za menopavzo približno 60 % žensk v menopavzi poroča o vročinskih valovih. Približno tretjina teh žensk pa pravi, da se soočajo tudi z nočnim potenjem. Nočno potenje lahko povzroči več stvari, vendar je eden najpogostejših sprožilcev menopavza. Med menopavzo se vaše telo močno spremeni. Jajčniki prenehajo proizvajati estrogen, raven progesterona in testosterona pa se začne zmanjševati. Te hormonske spremembe lahko povzročijo vročinske valove in nočno potenje.

Preizkusite lahko tudi naravna zdravila

Če spremembe življenjskega sloga ne pomagajo, lahko uporabite tudi nekatera zdravila. Registrirano zdravilo Menoforce z izvlečki žajblja je lahko učinkovito pri zdravljenju vročinskih valov in nočnega potenja. Žajbelj je zelišče, ki se zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporablja že stoletja. Vsebuje spojine, ki lahko delujejo kot adstringenti, kar pomeni, da lahko pomagajo pri krčenju por in zmanjšanju znojenja. Obstaja nekaj znanstvenih dokazov, ki podpirajo uporabo žajblja pri prekomernem potenju. V eni od raziskav je bilo ugotovljeno, da je izvleček žajblja učinkovito zmanjšal nastajanje znoja pri ljudeh s hiperhidrozo, za katero je značilno prekomerno znojenje. Žajbljev čaj je prav tako priljubljen način uživanja žajblja zaradi njegovih koristi za zdravje.