inlay
Podjetništvo,  Zdravje

Inlay restavriranje zoba, da bo vaš nasmeh naraven

Inlay pomeni restavriranje zoba s keramičnimi materiali, ki so najsodobnejši materiali za obnovo zoba. Podoben je kot klasična plomba, razlika je v tem, da dosti bolje posname samo anatomijo naravnega zoba in tudi izgleda tako, kot naraven zob. Poškodovan zob se obnovi z inlay metodo zato, ker je premalo mase poškodovanega zoba, zato ga ni mogoče obnoviti drugače, kot s keramičnim materialom ali pa tudi s kovino, s katerima se naredi zob in grizalno površino.

Inlay izdela zobni tehnik, ki potrebuje kar precejšno natančnost pri tem delu. Obiskati ga je potrebno dva krat, saj prvič odstrani ves karies in naredi odtis zoba, iz katerega potem naredijo v laboratoriju inlay. Ko se drugič obišče zobozdravnika, že ima zob narejen iz keramike lai kovine in ga le še umesti na pravo mesto, pri tem pa mora pazljivo ugotoviti, ali je primerno narejen ali ne. Če je vse v redu, ga namesti, drugače naredi popravke in ga potem namesti, prilagodi in centrira.

inlay

Inlay proti amalgamskimi plombami ter proti belim plombam ima kar nekaj prednosti. Na prvi pogled je zelo estetski in izgleda čisto tako, kot bi imeli naraven zob. Druga njegova prednost je, da je njegova življenjska doba precej daljša.

Ima še nekaj, čemur strokovno rečejo biokompatibilnost. Po domače povedano to pomeni, da se material pravilno odzove na pacienta. Ta material je zelo trden in odporen na grizenje, vseeno pa priporočamo previdnost. Prenaša sicer kar veliko silo grizenja. Dobro je to, da ne prevaja toplote, zato je prijetnejši za žvečenje. Keramika je tako dobro narejena, da le redko poči, res v ekstremnih pogojih.

Tudi to, da je izdelan v laboratoriju je velika prednost in je samo vaš. Cena pa je odvisna od tega, kako kakovostno keramiko izberete torej za kateri material se boste odločili. Splača se investirati v lastno zdravje in lep izgled, zato je inlay  idealen.