Zdravje

Apikotomija je metoda zdravljenja bolnega zoba in tkiv

Apikotomija je naslednja faza pri  zdravljenju zob z endodontkdim orodjem, ki ni bilo učinkovito po večkratnem zdravljenju lai pa je v zobu ostalo to orodje. Lahko pa se je zgodilo tudi predrtje zobne korenine. Da bi se vaš zob lahko ohranil, se uporabi apikotomija za lepši nasmeh, ki je dosti lepši zaradi naravnih zob. Zdravnik bo točno  vedel, kaj točno je narobe in vas napotil do specialista, ki bo zdravljenje nadaljeval ter vaš zob dokončno rešil.

apikotomija

Apikotomija je zrelo pogosto uspešna, če druge metode zdravljena zoba niso uspešne. Inicira se v zob tudi takrat, ko je zob že oskrbljen tako kot je treba. To pomeni, da je bila uporabljena protetika z mostičkom in je zelo pomemben kot most za ostale zobe. S tem tudi preprečimo, da bi b ilo treba tak zob izdreti.

Še preden pa se uporabi kirurška apikotomija, se zob na vse mogoče načine poskuša pozdraviti. Dejansko je ta metoda res skrajna sila pred tem da se zob izdre iz čeljusti. Zdravi pa se ga s to metodo šele po enem letu, ko se zdravi z drugimi metodami pa se še vedno vidi na rentgenski sliki, da je ostalo  vnetje.

Preden se izvede apikotomija mora zobozdravnik res dobro preučiti rentgensko sliko. Pogleda vse položaje vnetja in korenine, ter sinusne in ostalih votlin. Ugotavlja tudi kje so živci skratka zelo dobro mora vedeti o položajih vsega, kar je v okolici zoba.

V primeru paradontalne bolezni lai slabega zdravstvenega stanja pacienta pase ta metoda ne uporabi. To zdravljenje lahko stanje še poslabša zato se v nekaterih primerih zdravnik odloči za puljenje in zob potem tudi izdre.

Ta operacija je dejansko rusinska in traja do ene ure največ. Izvaja jo zdravnik specialist pod strogim nadzorom sketchiness slike. Če ustrezate pogojem, bo gotovo operacijo izvedel in počakal eno leto, če se bo stanje izboljšalo.