Šport

Malo o golfu

Golf se je začel razvijati že v obdobju Rimljanov. Seveda so ga igrali na veliko drugačen način. Igrali so ga s pomočjo ukrivljene palice, s katero so udarjali usnjeno žogico. Sedaj je golf razširjen po celem svetu. Golf ni tako poceni šport ampak se je v zadnjih letih za kar nekaj pocenil. Golf igrišča potrebujejo razno opremo za vzdrževanje drajving žogice… Golf je igra zmaga tisti, ki s čim manj udarci spravi žogico iz startnega položaja v luknjo. Na igrišču je še veliko ovir.

golf

Pomembna je oprema, ki jo rabi golfist. Palice so na tekmah omejene. V torbi lahko nosiš do 14 palic. Driver je palica s kater udariš najdlje, golf žogica mora biti postavljena na žebljiček, ker ima driver zelo veliko glavo in je žogico iz tal težko zadeti, da bi šla daleč. Na žebljiček lahko postaviš žogico le ko pričneš novo luknjo.  Hybrid je podobna driverju ampak zaradi manjše glave lahko igraš že iz tal. Potem pridejo na vrsto železa, ki so razdeljena po številkah. Uporabljajo se za udarce na fairwayu, to je območje na igrušču iz katerega je najlažje udariti, roughu je daljša trava od fairwaya in iz bunkerjev, to so peščene ovire. Za zaključek luknje udariš žogico na green. Tam igraš s posebno palico in to je putter. Oprema ni primerna za golf, ko je vidno poškodovana, počena, zarezana ali ima spremenjeno obliko, enako velja tudi za žogice.

Označbe na igrišču so označene z raznimi količki. Beli količki predstavljajo aut, zunaj igrišča. Če udariš žogico za bele količke moraš iti na prejšno mesto in udariti še enkrat in dobiš še 2 kazenski piki.  Rumeni količki so za vodno oviro, rdeči pa za stransko vodno oviro razlika je v tem, da če vidiš rumene količke moraš igrati čez vodo rdeči pa so samo za manjšo oviro ali pa pri strani. Če slučajno udariš v vodo se moraš postaviti dve palici stran, kjer ti je žogica zletela v vodo in vzeti novo žogico in jo spustiti v višini ramena. Skoraj vsako golf igrišče ima še svoj drajving. To je ombočje kjer neprestano udarjaš žogice in se učiš udarce. O golfu je še veliko pravil in je zelo zanimiva in sproščujoča igra.