Šport

Malo o kriketu

Kriket je dokaj podoben šport golfu, saj udarjaš žogico s palico le na drugačen način in ne ciljamo luknje tako kot pri golfu ampak štejejo se teki in, ker je ekipni šport potrebujete dve ekipi z enajstimi igralci.

Sodobna oblika kriketa se je razvila v Angliji, popularen je v večih državah te so: Anglija, Wales, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Južnoafriški republiki in v karibsko angleško govorečih državah. Dolžina igre je različna, pri časovno omejeni igri se šteje število tekov. Igra poteka na travnatem igrišču, ki je dolg približno 150 metrov. Na sredini igrišča je odbijališče z vratci na obeh straneh. Vratca so sestavljena iz iz treh navpičnih palic s prečkami na vrhu. Razdalja med vratci je 20 metrov.

kriket

Moštvo, ki začne z odbijanjem ima na vsaki strani odbijališča svojega odbijalca, medtem pa so na igrišču vsi igralci nasprotnega moštva, kateri so metalci. Odbijalci dobivajo teke tako, da odbijajo žogice, katere mečejo metalci. Met je pravilen takrat, ko je žogica odvržena z iztegnjeno roko in nad višino rame. Metalec ne sme prestopiti črte katera je 120 cm naprej od vratic. Metalec mora žogico vreči tako, da ni višje od njegovih ramen in se lahko pred odbijalcem odbije od tal. Met, ki ni pravilen sodnik razveljavi in nasprotni ekipi prišteje en tek, po tem mora metalec met ponoviti. Če metalec zadane vratca, katera odbijalec brani ga lahko neposredno izloči iz igre. Odbijalca se trudita, da sta čim kasneje izločena in, da osvojita čim več tekov. Skušata odbiti žogico čim dlje in poskušata preteči čim več razdalj preden nasprotniki vrnejo žogico do vrat. Ekipi se zamenjata takrat, ko so vsi odbijalci nasprotne ekipe izločeni.

Kriket pri nas ni tako nov in redko igran šport, saj so ga prvič zaigrali in dokumentirali leta 1974 na Koroškem v Mežici, kjer je Borut Čegovnik predstavil ta šport. Slovenija ima tudi nekaj kriket klubov najuspešnejši je Kriket klub Mežica