Računalništvo in tehnologija

Video igre

Dandanes se ljudje večkrat zamislimo, kako to da zunaj ni več toliko otrok kot prej? In verjamemo, da odgovor na to vprašanje poznate. Pred tem hitrim razvojem tehnologije in računalništva so se otroci igrali zunaj, ali pa so se igrali družabne igre, zdaj pa temu ni več tako. Z razvojem računalništva in tehnologije se je pričel tudi razvoj video iger, industrije, ki je danes določenim podjetjem in posameznikom prinesla silne milijone, če ne celo milijarde dobička.

video igre

Video igre postajajo vse bolj in bolj zapletene, s tem pa tudi vse bolj in bolj zanimive za uporabnike. Prve video igre se pojavijo že v sredini 20. st. Nekatere izmed največjih korporacij, ki se ukvarjajo z razvoj video iger ter platform za video igre danes so: Ubisoft, Rockstar Games, Sony, Activision, Crytek, EA (Electronic Arts), Firefly Studios, Konami, Microsoft Studios, Nintendo ter ostale. Video igre delimo po žanrih: Strelske igre, RPG igre, Strategije, Akcijske igre ter ostale. V današnjem času so najbolj priljubljene igre, spletne igre, katere lahko igramo z drugimi igralci po celem svetu ter mobilne igre, katere so narejene posebej za pametne mobilne telefone.

Platforme za igranje video iger

Da bi video igre lahko uporabljali, seveda potrebujemo platforme, na katerih jih lahko igramo. Tako poznamo naslednje platforme: PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 64, Wii, Wii U, Android, iOS platforme in ostale.

Najbolj priljubljene platforme današnjega časa pa so Android, iOS, PlayStation 4 ter Xbox One. Za slednji je potrebno igrice kupovati, če jih želimo igrati, za Android in iOS pa si lahko igre prenesemo zastonj, plačljive so le nekatere izmed njih.

Posledice video iger na današnjo družbo

S tem ko so se razvile video igre so se razvili tudi problemi, katere le te povzročajo. Če naštejemo samo nekatere izmed njih. Večkrat se je že zgodilo, da se igračarji odločijo vživeti v vlogo karakterja iz video igre v realnem svetu. Tako je prišlo tudi do masovnih umorov (zloglasen primer igra Grand Theft Auto III). Velikokrat so se ljudje v igro vživeli tako močno, da so zaradi tega pozabili na spanec, hrano in pijačo ter umrli zaradi pomanjkanja vsaj ene od teh treh stvari, če ne kar vseh.