namakalni sistemi
Vse za dom

Namakalni sistemi olajšajo vaše delo in ohranijo rastline

Namakalni sistemi imajo osnovno funkcijo, da rastlinam dovajajo ravno prav vode ob določenem času. To je možno nastaviti in sistem potem deluje samostojno, brez vašega posredovanja. Dober sistem za namakanje vrtov deluje tako, da so na vrt položene cevi, ki imajo drobne luknjice, ki kapljično spuščajo v zemljo vodo. Najbolje je, da so te cevi vkopane v zemljo zato, da ne kvarijo izgleda vrta, da se ne spotikamo obnje in da je voda vedno hladna ter ni izpostavljena vročini. Topla voda lahko rastline uniči. Takrat so lahko namakalni sistemi neučinkoviti.

namakalni sistemi

Namakalni sistemi so skrbno načrtovani in se cevi položijo nekaj centimetrov pod zmelji ter v razmiku med seboj 33 cm. Vmes se posadijo rastline. Ti sistemi se postavijo lahko tudi ob žive meje, vendar je dobro da so na obeh straneh žive meje, da korenine ne rastejo samo v eno smer, kar bi živo mejo deformiralo. Namakalni sistemi so tudi primerni za sadovnjake, grmovnice, okrasne rastline in travo.

Namakalni sistemi delujejo avtomatsko tako, da se krmilno enoto namesti nekam v bližino. Običajno je to kakšna lopa, uta, garaža in podobno. Pomembno je, da je v bližini elektrike. Nastavitve se lahko povežejo s sistemi obveščanja o padavinah. Zato se namakalni sistem ravna po tem in zaliva po potrebi, kadar je suša več, kadar je dež pa ne zaliva. Nastavi se tudi, kateri del letnega časa se več zaliva, ker rastline v času rasti potrebujejo več vode kot kasneje, ko cvetijo ali plodovi zorijo.

Nekaj malega znanja boste o tem potrebovali, kar pa ni težko najti v literaturi in navodilih. Velik ose najde na internetu. Sistem pa lahko tudi sami vzpostavite, ker je zelo preprost za nameščanje in se sestavi kot lego kocke. Ne morete zgrešiti, ker so vsi deli narejeni logično in tako, da sodijo le drug v drugega. Priklop je tako hiter in enostaven.