Izbira pametnega telefona

V življenju predvsem v zadnjem času ljudje pogosto menjavajo mobilne telefone. Še posebej v zadnjem času, ko na trgu prevladujejo pametni telefoni ni menjava telefonov nič kaj presenetljiva, kajti tudi če še tako paziš si ga po določenem času prisiljen zamenjati, saj le ta hitro zastari ali pa postane baterija tako oslabljena, da si ga primoran zamenjati. Pri mnogih telefonih se le baterije ne splača menjati, še posebej če je sam telefon že nekoliko star, saj dobiš celoten nov telefon po ugodnejši ceni. V zadnjem času se tudi celotna tehnologija tako hitro razvija, da so skoraj vsako leto na voljo popolnoma novi modeli telefonov, ljudje pa jih seveda redno menjajo, ne glede na to ali je stari telefon še uporaben ali ne.

pametni telefon

Zaradi tako hitrega razvoja tehnologije so tudi pametni telefoni izdelani tako, da v primerjavi s prejšnjimi telefoni zelo hitro oslabijo in jih je po preteku garancije skorajda nujno menjati. Pri izbiri pametnega telefona moramo torej vedeti za kaj točno ga želimo in kako pogosto ga želimo uporabljati. V zadnjem času je vse več priznanih znamk telefonov in se je že skorajda težko odločiti, ker je ponudba tako široka.

Poznamo številne znane znamke proizvajalcev telefonov kot so Apple, Samsung, Sony, Nokia, LG, Xiaomi in še bi lahko naštevali. Pa vendar ima vsak proizvajalec svoje prednosti in slabosti. Seveda pa je izbira pametnega telefona odvisna tudi od operacijskega sistema telefona. Najbolj priznani v zadnjem času so predvsem Android, iOS in Windows Phone. Vsekakor je jasno, da je vsak operacijski sistem po svoje popoln, vendar je potrebno poudariti, da ima vsak svoje prednosti in slabosti.

Operacijski sistem Android je izdelalo podjetje Android Inc, pozneje pa ga je kupila korporacija Google. Uporablja se na kar 75% vseh pametnih telefonih, deluje pa tudi na tabličnih računalnikih. Operacijski sistem iSO je izdalo podjetje Apple, uporablaj pa se ravno tako na pametnih telefonih, kot tudi na tabličnih računalnikih. Operacijski sistem Windows Phone pa je razvilo podjetje Microsoft in je možen za uporabo od leta 2012. Ravno tako kot ostala dva se uporablja na pametnih telefonih in tabličnih računalniki, največji ponudnik le tega pa je podjetje Nokia.

Torej ko se odločamo za nov pametni telefon je dobro poznati lastnosti posameznih znamk in operacijskih sistemov, da vemo za kaj se odločimo. Pomembno pa je poudariti tudi to, da ima vsak novejši model posamezne znamke dodatne prednosti in slabosti na kar pa je potrebno biti pozoren. Pri izbiri je dobro gledati na vse in ne le določene prednosti enega telefona pač pa prednosti in slabosti vseh, med katerimi izbiramo. Res je da je mnogo tudi takih, ki ne odstopajo od znamke Apple, ali pa tisti, ki ne odstopajo od Androida pa vendarle je včasih dobro primerjati, da vidiš kje si in na podlagi primerjav izbrati primernejši telefon.