hlajenje doma
Podjetništvo

Ali je hlajenje doma možno brez klime?

Hlajenje doma je lahko bolj učinkovito kot klima, zaradi dveh razlogov. Eden je ta, da nas klima lahko prehladi in povzroči vnetja ter bolečine v sklepih. Druga pa je, da prihranimo na energiji, ki jo klima porabi res veliko, torej si zmanjšamo stroške. Tako lahko namesto klime uporabljamo nekaj domačih poceni trikov, ki so učinkoviti, ko je zunaj zelo vroče. Za hlajenje doma lahko uporabite ventilator, ki je zelo poceni in priročna rešitev. Lahko ga prestavite kamorkoli in hladite prostor ter sebe. Za hlajenje sebe pa lahko uporabite tudi pahljačo.

hlajenje doma

Za hlajenje doma je najbolje, da zjutraj, ko je mrzlo pred deveto uro odprete vsa okna in vrata ter prezračite prostor in vanj spustite hladen zrak. Nato zaprite vsa okna in vrata ter jih zastrite  zavesami. Okna, kjer je veliko svetlobe, zastrite z belo gosto tkanino, ko je sonce najmočnejše pa uporabite temno modro ali vijolično in zeleno tkanino, ki bo toploto ter žarke zadržala zunaj doma. Če želite, da bi imeli veliko svetlobe v prostoru pa uporabite prosojno vendar gosto tkanino, kot je belo platno.

Hlajenje doma nekateri uspešno izvedejo tudi tako, da zastrejo roleta takrat, ko je sonce najmočnejše in pred okna postavijo nekaj, kar zadrži sončne žarke, kot na primer dežnik prot soncu. Za hlajenje doma je dobro tudi, da izklopite vse naprave, ki ne delujejo iz elektrike, da ne grejejo prostor. Tudi se izognite kuhanju v najbolj vročem delu dneva, ker boste težko prezračili prostor.

Prostore dobro ohladijo lahko tudi rastline, ki zadržujejo hald in vlago okoli sebe preko dneva, ko je hladno pa znajo nekoliko ogreti prostor. Zato so precej koristne. Če je prevroče v prostoru, se lahko ohladite tudi z mrzlo bodo, tako sebe kot živali. Vsekakor pa se oblecite temperaturi primerno. Nekateri so v vročih stanovanjih v kopalkah ali celo goli. Oblečete lahko zelo lahke in ohlapne obleke.