bučke sajenje
Prosti čas

Bučke – sajenje zdrave hrane

Bučke so med poletjem zelo priljubljena hrana, saj se jih lahko pripravi na nešteto načinov. Nekaj primerov priprave: juha iz bučk, pečene, ocvrte in nadevane bučke. Sajenje poteka konec aprila, z sajenjem enega semena na lonček za najboljše rezultate. Njihova rast je kar hitra, a hitrejša rast majhnih bučk vas lahko zelo preseneti.

bučke sajenje

Bučke se za recepte najpogosteje uporablja takrat, ko še ne presežejo 20 centimetrov dolžine, saj so na tej dolžini semena še zmerom nedozorela in mehka. Ko so te dolžine, veljajo tudi za najbolj sveže in tako tudi najokusnejše bučke. Sajenje boste morali za take rezultate seveda opraviti kar se da dobro. Ko bučke enkrat odtrgamo, ne ostanejo dolgo sveže, ponavadi tam do kakšnega tedna, zato je dobro, da imamo že pred tem v glavi pripravljen recept po katerem jih bomo pripravili.

Z nedavnimi študijami je bilo dokazano, da bučke vsebujejo nekatere ključne antioksidante, kot so karotenoidi, ki so še posebej nasičeni v koži in olupku bučke. Sajenje na antioksidante nima nekega učinka zato pri tem na to le ne skrbite. Olupka in kože zato le ne olupite in za dodaten zdravilni učinek le uporabite celotne bučke. Sajenje zato na začetku le opravite v posodicah za čim več bučk. Prav tako jih je najbolje pripraviti s pomočjo pare, saj na ta način ohranijo največ antioksidantov, medtem, ko njihova sestava ščiti pred sladkorno boleznijo.

Ne samo, da so dobrega okusa in pomagajo pri sladkornih težavah, delujejo tudi protivnetno. Glede na raziskave, pri boleznih srca, ožilja in prebavnega traku močno pomagajo prav bučke. Sajenje teh na vašem vrtu je zaradi tega še toliko bolj pomembno. Pri nakupovanju bučk je potrebno bili pazljiv na kakršne koli luknjice saj bodo te pospešile njihov razpad. Dobro je vedeti tudi, da vsebujejo oksalate, ki pa niso primerni za ljudi, ki imajo težave z žolčnikom ali ledvicami.